Oregano

Oregano – (Origanum vulgare)

 

Tregren-Herbs-Oregano       seed pod

 

Oregano eller kungsmynta är en ört med rödaktiga blommor. Har en mycket fin arom med en aning av mejram och timjan. Oregano förväxlas ofta med mejram (Origanum majorana) som är mera obemärkt till utseende men starkare i smaken än oregano. Oregano påträffas vild i Europa och Asien och i Finland i landets sydvästra delar. Medicinskt används den vid t.ex. matsmältningsbesvär, vid hosta och inflammationer.

 

* Bekant för de flesta som krydda i pizza.

* Speciellt i italienskt, grekiskt och mexikanskt kök.

* Passar till pasta- och tomaträtter men också till olika slags kött-, fisk- och hönsrätter och deras såser.

* I sallader, bön-, ost- och äggplantsrätter.

* Utmärkt krydda i korv- och grönsakssoppor.

* Som krydda i olika bröd.

* Kan även användas i makaronilåda.

* I fiskrätter, i synnerhet i strömmingsrätter.

 

Odlings tips:

Frökapsel:

Tregren Frökapsel är ett enkelt och effektivt sätt att odla örter och sallader ekologiskt inomhus eller utomhus. Den ständigt växande ört och sallads -sortimentet består idag av 14 olika sorter, såsom oregano, basilika, persilja, Lollo rosso – och sallad.

Tregrens Frökapsel ört och sallads odling lyckas perfekt, särskilt när de är placerade i en Tregrens Genie- eller Herbie inomhusträdgård. Frökapseln kan också planteras i en vanlig kruka eller ut – och färska örter och sallad växer från 3 till 8 veckor tills de är färdiga för att konsumera.

Tregrens Frökapslarnas konsistens är en sammansättning av ekologiska torvskivor, inom vilket är precis rätt mängd frön för två symmetriska odlingar och en behaglig skörd. Örter och sallader växer i en frökapsel som sådan, utan tillsatta näringsämnen eller mull. Frökapseln har en diameter på 5 cm, men vid nedsänkning i vatten, sväller det till omkring 6 cm i höjd.

Oanvända kapslar hålls användbara i många år, och är redo att växa färska örter och sallader direkt den är nedsänkt i vatten.

 

Användning

Sätt kapseln i ett kärl med vatten för 5 minuter. Tryck försiktigt frö pappret mot kapseln tills det är helt fuktigt. Flytta över kapseln i din Tregren inomhusträdgård.

 

Butiks oregano odling

Ta bort plastfolie och placera växten med krukan i Herbien. Ta bort alla trasiga och vissna blad och stjälkar. Lägg näringsämnen i vattnet.

När du köper en butiks oregano, kontrollera alltid att oreganon inte har mörka passager. Detta betyder ofta att växten har fått en kall skada och sällan återhämtar sig. Om torven i krukan är helt torr, undvik att köpa denna växt, eftersom dess rötter är skadade och en del av anläggningen kommer att dö.

 

Skörd

Vid reparation av skörden, pilla inte enskilda blad, eftersom detta bara kommer att expandera Oreganos stjälk. Oreganon skördas genom att knipsa. Som innebär att toppen av Oreganon avlägsnas efter den tredje bladparet. Toppning ökar också volymen. Men alltid lämna några återstående Journal, att tillväxten inte återförs.

 

Oregano1

Köp Frökapslar från vår webbshop:
Webbshop