Koriander

Koriander –(Coriandrum sativum)

 

Tregren-Herbs-Corianderseed pod

 

Koriander har en stark doft och en ganska söt, originell smak. Detta gör att man antingen tycker mycket om den eller inte alls. Koriandern är en grundkrydda i österländska rätter. I Fjärran östern och Asien kallas den kinapersilja och används såsom persilja.

Koriander kommer från södra Europa och Fjärran östern och liknar persilja. Örten har odlats i över 3000 år, vilket gör den till en av de äldsta kryddorna. Koriander verkar främjande på aptiten och stimulerar matsmältningen.

* Används som krydda till lamm och fläsk, fisk, tamfågel och ris samt som en av ingredienserna i curry-blandningar.

* Kan användas som krydda i såväl tomatsås, ratatouille och curryrätter som i äppelpaj, kakor, kex eller marmelad.

* Passar till många vegetariska rätter, t.ex. ärt-, squash-, gurk-, lins-, bön-, svamp- och rödbetsrätter.

* Utmärkt tillsammans med morot. Djupfrysta morotsskivor steks i pannan och kryddas med litet socker, salt och finhackad koriander.

* I wok och tex-mex -rätter.

* På grund av den milda smaken passar den bra som salladskrydda.

* Används även i kuvertbröd/frukostbröd.

* Konserveras genom frysning eller i olja. Smaken förändras genom torkning.

 

Odlings tips:

Frökapsel:

Tregren Frökapsel är ett enkelt och effektivt sätt att odla örter och sallader ekologiskt inomhus eller utomhus. Den ständigt växande ört och sallads -sortimentet består idag av 14 olika sorter, såsom oregano, basilika, persilja, Lollo rosso – och sallad.

Tregrens Frökapsel ört och sallads odling lyckas perfekt, särskilt när de är placerade i en Tregrens Genie- eller Herbie inomhusträdgård. Frökapseln kan också planteras i en vanlig kruka eller ut – och färska örter och sallad växer från 3 till 8 veckor tills de är färdiga för att konsumera.

Tregrens Frökapslarnas konsistens är en sammansättning av ekologiska torvskivor, inom vilket är precis rätt mängd frön för två symmetriska odlingar och en behaglig skörd. Örter och sallader växer i en frökapsel som sådan, utan tillsatta näringsämnen eller mull. Frökapseln har en diameter på 5 cm, men vid nedsänkning i vatten, sväller det till omkring 6 cm i höjd.

Oanvända kapslar hålls användbara i många år, och är redo att växa färska örter och sallader direkt den är nedsänkt i vatten.

Användning

Sätt kapseln i ett kärl med vatten för 5 minuter. Tryck försiktigt frö pappret mot kapseln tills det är helt fuktigt. Flytta över kapseln i din Tregren inomhusträdgård.

 

Butiks korianders odling

Ta bort plastfolie och placera växten med krukan i Herbien. Ta bort alla trasiga och vissna blad och stjälkar. Lägg näringsämnen i vattnet.

När du köper en butiks koriander, kontrollera alltid att koriandern inte har mörka passager. Detta betyder ofta att växten har fått en kall skada och sällan återhämtar sig. Om torven i krukan är helt torr, undvik att köpa denna växt, eftersom dess rötter är skadade och en del av anläggningen kommer att dö.

 

Skörd

Vid reparation av skörden, pilla inte enskilda blad, eftersom detta bara kommer att expandera korianderns stjälk. Koriandern skördas genom att knipsa. Som innebär att toppen av koriandern avlägsnas efter det tredje bladparet. Topping ökar också volymen. Men lämna alltid några återstående Journal, att tillväxten inte återförs.

För utsäde, kan skörden korrigeras efter ungefär en månad efter sådd. Sticklingar få skörden i ett par veckor.

Tips: kan Topparna också användas som sticklingar när toppen sätts siemenkapseliin 2 till 3 cm på djupet. Du kan få sticklingar att skörda mycket snabbare än när den odlas från frö, för ett par veckor.

 

korianteri

Beställ från vår webbshop:
Webbshopp