Dragon

Dragon (Artemisia dracunculus)

Tregren-Herbs-Tarragonseed pod

 

 

Dragon har en starkt aromatisk och lite besk smak. Anses vara en av de finaste kryddorna. Hör traditionellt till franskt och armeniskt kök. Används helst som färsk.

Som krydda är dragon inte speciellt gammal, den har använts alltsedan 1500-talet. Rysk dragon härstammar från Sibirien. Den verkar främjande på aptiten och stimulerar matsmältningen. Dragon lär också ha antiseptiska egenskaper och den är till nytta för hjärtat och levern. Den ingår som ingrediens i örtblandningen \”fines herbes\” som används som krydda i t.ex. franska omeletter.

* Morötter med dragon: tillsätt lite salt, socker, smör och finhackad dragon till kokta morötter.

* Utmärkt som krydda i höns- och fiskrätter, men passar också bra till kryddning av alla slags kött- och äggrätter.

* Till kyckling: kyckling i ugn, wokad strimlad kyckling.

* Till kryddning av grönsaker: jordärtskocka, kål, kålrot, palsternacka, sparris, morot och tomat.

* Passar också som krydda i potatismos.

* Färsk dragon är en väsentlig ingrediens i franska bearnaise-, hollandaise- , mousseline- och tartarsåser.

* Utmärkt ävensom smaksättare i örtsmör och färskost.

 

Odlings tips:

Frökapsel:

Tregren Frökapsel är ett enkelt och effektivt sätt att odla örter och sallader ekologiskt inomhus eller utomhus. Den ständigt växande ört och sallads -sortimentet består idag av 14 olika sorter, såsom oregano, basilika, persilja, Lollo rosso – och sallad.

Tregrens Frökapsel ört och sallads odling lyckas perfekt, särskilt när de är placerade i en Tregrens Genie- eller Herbie inomhusträdgård. Frökapseln kan också planteras i en vanlig kruka eller ut – och färska örter och sallad växer från 3 till 8 veckor tills de är färdiga för att konsumera.

Tregrens Frökapslarnas konsistens är en sammansättning av ekologiska torvskivor, inom vilket är precis rätt mängd frön för två symmetriska odlingar och en behaglig skörd. Örter och sallader växer i en frökapsel som sådan, utan tillsatta näringsämnen eller mull. Frökapseln har en diameter på 5 cm, men vid nedsänkning i vatten, sväller det till omkring 6 cm i höjd.
Oanvända kapslar hålls användbara i många år, och är redo att växa färska örter och sallader direkt den är nedsänkt i vatten.

 

Användning

Sätt kapseln i ett kärl med vatten för 5 minuter. Tryck försiktigt frö pappret mot kapseln tills det är helt fuktigt. Flytta över kapseln i din Tregren inomhusträdgård.

Butiks dragons odling

Ta bort plastfolie och placera växten med krukan i Herbien. Ta bort alla trasiga och vissna blad och stjälkar. Lägg näringsämnen i vattnet.

När du köper en butiks dragon, kontrollera alltid att dragonen inte har mörka passager. Detta betyder ofta att växten har fått en kall skada och sällan återhämtar sig. Om torven i krukan är helt torr, undvik att köpa denna växt, eftersom dess rötter är skadade och en del av anläggningen kommer att dö.

 

Skörd

Vid reparation av skörden, pilla inte enskilda blad, eftersom detta bara kommer att expandera dragons stjälk. Dragon skördas genom att knipsa. Som innebär att toppen av dragonen avlägsnas efter det tredje bladparet. Toppning ökar också volymen. Men alltid lämna några återstående journal, att tillväxten inte återförs.

Tarragon

Beställ dina egna örter via vår webbshop:
Webbshop