Salvia

Salvia – (Salvia officinalis)

bunch-of-sage-leaves  seed pod

 

 

Salvian har vackra silvergröna blad och violettblåa blommor. Lite bitter och kamferisk i smaken, påminner om mynta i smak och doft, men är starkare och mera stickande. Använd sparsamt eftersom salvian har en mycket stark smak.

Salvian kommer från medelhavsländerna. Den odlas mycket i Kina och där används te bryggt på salvia som måltidsdryck. Salvian kom till Norden genom klosterväsendet. Medicinskt har den använts som universalmedel i århundraden och den har en sänkande verkan på blodsockret. Salvia används i hostmedicin för att lösa slem och lindra hostretning. Därtill används den i många tandkrämer.

 

* Passar till nästan alla kötträtter. En av de bästa kryddorna för lamm och vilt, avlägsnar fettsmak från maten och framhäver köttets egen smak.

* Till griskött: Lägg salviablad mellan kotletterna i ett par timmar före stekning/grillning. Ger god smak och avlägsnar fettsmak.

* Passar även till lever- och blodrätter samt kryddning av fet havsfisk.

* Därtill passar salvian till kål-, lök- och tomaträtter.

* Utmärkt till kryddning av linser och olika slags baljväxter samt ost.

* Persilja och rosmarin passar bra ihop med salvian.

* Passar bra med vitlök i färskost: som bas används okryddad smältost eller en blandning av margarin och kesella 1:1.

* Används i marinader och dressing.

* Värt att pröva: Finhacka salvian, blanda med senap och panera kotletter med blandningen.

 

Odlings tips:

Frökapsel:

Tregren Frökapsel är ett enkelt och effektivt sätt att odla örter och sallader ekologiskt inomhus eller utomhus. Den ständigt växande ört och sallads -sortimentet består idag av 14 olika sorter, såsom oregano, basilika, persilja, Lollo rosso – och sallad.

Tregrens Frökapsel ört och sallads odling lyckas perfekt, särskilt när de är placerade i en Tregrens Genie- eller Herbie inomhusträdgård. Frökapseln kan också planteras i en vanlig kruka eller ut – och färska örter och sallad växer från 3 till 8 veckor tills de är färdiga för att konsumera.

Tregrens Frökapslarnas konsistens är en sammansättning av ekologiska torvskivor, inom vilket är precis rätt mängd frön för två symmetriska odlingar och en behaglig skörd. Örter och sallader växer i en frökapsel som sådan, utan tillsatta näringsämnen eller mull. Frökapseln har en diameter på 5 cm, men vid nedsänkning i vatten, sväller det till omkring 6 cm i höjd.

Oanvända kapslar hålls användbara i många år, och är redo att växa färska örter och sallader direkt den är nedsänkt i vatten.

 

Användning

Sätt kapseln i ett kärl med vatten för 5 minuter. Tryck försiktigt frö pappret mot kapseln tills det är helt fuktigt. Flytta över kapseln i din Tregren inomhusträdgård.

 

Butiks örts odling

Ta bort plastfolie och placera växten med krukan i Herbien. Ta bort alla trasiga och vissna blad och stjälkar. Lägg näringsämnen i vattnet.

När du köper en butiks basilika, kontrollera alltid att basilikan inte har mörka passager. Detta betyder ofta att växten har fått en kall skada och sällan återhämtar sig. Om torven i krukan är helt torr, undvik att köpa denna växt, eftersom dess rötter är skadade och en del av anläggningen kommer att dö.

 

Skörd

Vid reparation av skörden, pilla inte enskilda blad, eftersom detta bara kommer att expandera basilikans stjälk. Basilikan skördas genom att knipsa. Som innebär att toppen av örten avlägsnas efter det tredje bladparet. Toppning ökar också volymen. Men lämna alltid några återstående journal, att tillväxten inte återförs.

För utsäde, kan skörden korrigeras efter ungefär en månad efter sådd. Sticklingar kan skördas efter ett par veckor.

Tips: Topparna kan också användas som sticklingar när toppen sätts i en frökapsel från 2 till 3 cm på djupet. Du kan få sticklingar att skörda mycket snabbare än när den odlas från frö.

Sage

Webbshop